FAq's

Algemene vragen

Dit zijn bedrijven met zonnepanelen of andere groene energie-installaties die op momenten te veel groene energie hebben. Deze gaat op dit moment naar de energieleverancier voor een beperkte vergoeding. eConnection helpt hen deze extra energie eenvoudig te verkopen aan een bedrijf dat direct behoefte heeft aan groene energie, tegen een betere vergoeding dan wat ze nu ontvangen van hun energieleverancier.

Een consument is een bedrijf zonder zonnepanelen dat op zoek is naar duurzame energie. eConnection maakt het mogelijk voor hen om groene energie direct van een ander bedrijf te kopen tegen een lagere prijs dan wat ze momenteel betalen bij hun energieleverancier. Op deze manier kunnen ze hun energiefactuur verlagen en tegelijkertijd leveren ze een duurzame bijdrage aan de wereld.

Om energie te kunnen delen, moet elke partij beschikken over twee zaken:

– Digitale meter

– Meetregime 3 

Via meetregime 3 kan Fluvius de kwartierwaarden uit je digitale meter lezen en doorgeven aan je energieleverancier.

Als dit nog niet is geactiveerd, kan eConnection Belgium de aanvraagprocedure doorlopen. Zo maken wij het proces wederom eenvoudiger.

Hierdoor worden er geen voorschotten meer in rekening gebracht door de energieleverancier. Je betaalt voortaan per maand voor het werkelijke verbruik.

Als prosument kan je bij wet gekoppeld worden aan slechts één consument. Een consument kan echter de overtollige energie van meerdere prosumenten ontvangen. eConnection zorgt ervoor dat de juiste bedrijven worden gegroepeerd, waardoor het maximale voordeel voor alle betrokkenen wordt bereikt.

Neen, eConnection is geen energieleverancier, maar eerder een platform dat de juiste partijen bij elkaar brengt om energie te delen. Als tussenpersoon maximaliseert eConnection Belgium zowel het financiële als duurzame voordeel voor alle betrokken partijen. Zowel prosumenten als consumenten kunnen zich aansluiten bij eConnection Belgium zonder van energieleverancier te hoeven veranderen.

Momenteel is eConnection alleen beschikbaar in Vlaanderen. Het platform is afgestemd op de Vlaamse wet- en regelgeving.

Wanneer je je contract wilt opzeggen, hoef je enkel een mailtje te sturen naar info@econnection.be. Houd er rekening mee dat je tot het einde van de volgende maand. Het contract verloopt op de laatste dag van de maand die volgt op de stopzetting.

Tarieven en betaling

eConnection biedt prosumenten een verbeterde vergoeding voor hun overtollige energie. Wanneer zij hun overschot op het net plaatsen, ontvangen ze momenteel de standaard injectievergoeding van hun energieleverancier, die ongeveer €0,05 per kWh bedraagt. Na de matching door eConnection kan dit bedrag echter stijgen tot €0,15 per kWh.

eConnection biedt consumenten een betere prijs voor de aankoop van groene energie. Wanneer zij groene stroom via hun energieleverancier aanschaffen, ligt de prijs momenteel rond de €0,20 / kWh. Wanneer eConnection Belgium hun perfect match heeft gevonden, kan dat bedrag tot wel €0,15 / kWh dalen.

Aan het einde van elke maand ontvangt de consument de rekening van de verhandelde energie van de maand ervoor. Hij of zij betaalt de som aan eConnection. Het platform is op zijn beurt verantwoordelijk voor het vergoeden van iedere gematchte prosument.

eConnection rekent voor zijn diensten een commissie van 3% aan op de vastgelegde prijs met een minimum van 0,02 euro per verhandelde kWh. 

Elke prosument en consument betaalt jaarlijks €1,14 (incl. btw) per jaar aan Fluvius voor  databeheer.

De extra kosten verbonden aan energiedelen hangen af van je energieleverancier:

Engie121 euro
Eneco65 euro
TotalEnergies0 euro
Trevion120 euro
Octa+108 euro
Ebem dynamic84,8 euro
DATS2475 euro
Elegant75 euro
Mega150 euro
Frank Energie 150 euro
Luminus 150 euro
Wind voor A125 euro
Aspiravi 125 euro
Bolt Energie45 euro
Ebem0 euro
Energie.be0 euro

 Hoewel traditionele energieleveranciers bij wet verplicht zijn om energiedelen aan te bieden, zijn er enkele waarbij het nog niet mogelijk is. Zij zouden de optie binnenkort mogelijk maken.

 

Veiligheid en beveiliging

Ja, eConnection is veilig. Het platform wordt ondersteund door CloudFlare om zijn gebruikersgegevens te beschermen.

De algemene voorwaarden vind je hier terug.

Alle persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld in overeenstemming met de toepasselijke privacyregelgeving en enkel voor doeleinden en rechtsgronden beschreven in ons privacybeleid

Meer

Bij ons ben je momenteel een consument, wat betekent dat mensen met zonnepanelen hun overtollige stroom aan jou leveren. Als je besluit zonnepanelen te installeren, analyseren we eerst of je een overschot zult hebben. Als dat het geval is, word je een prosument en zal je voor jouw overschot een betere vergoeding krijgen dan bij je energieleverancier. Als je toch nog een tekort aan elektriciteit hebt ondanks de zonnepanelen, blijf je gewoon een consument. Hoewel je voordeel dan wellicht lager is dan voorheen, compenseer je dit doordat je nu gebruikmaakt van zelfopgewekte energie.

Met de voordelen die wij bieden, kan je inderdaad sneller overwegen om laadpalen te plaatsen. Er komt simpelweg extra consumptie bij, wat betekent dat jouw voordeel nog verder zal toenemen. Laat ons dit weten, want dan veranderen natuurlijk ook jouw verbruiksgegevens en kunnen we andere passende matches vinden.

Jazeker! Je kunt altijd een bevriende KMO aansluiten en ons laten weten welk EAN-nummer deze heeft. Op basis daarvan kunnen wij het historisch verbruik bekijken en beoordelen of het een geschikte match zou zijn. We kunnen de aansluiting ook verzorgen als het geen optimale match is, maar toch raden we aan om individueel op zoek te gaan naar zoveel mogelijk voordeel.

Meer vragen? Contacteer ons!

Telefoon: +32 470 56 84 67